Purjejaht Cassandra on laev ja meeskond, mis seilanud Läänemerel nüüd juba tubli 15 aastat. Laeva meeskond on natuke läbi aegade vahetunud ja ka alus ise on aastal 2016 ja ka 2022 aastal vahetunud, kuid ajalooline nimi jäi. See logiraamat saab alguse 2007 aasta maist kui tõime Cassandra nime kandva laeva Taanist, Bornholmi saarelt. Nimi meile sobis, sest sellel on ajalooline side Eesti ja Saaremaaga. . Teine Cassandra oli Beneteau First 34.7 . Alates 2022 seilab meredel kolmas laev, seekord X-35 aga nimi ikka sama.

10.9.17

Prantsuse meremaalijad



Mereteemalisi seiklusromaane pole Eesti keeles peale Seiklusjutte Maalt ja Merelt sarja just palju ilmunud. Seepärast kirjastasime raamatu Merelord.
Silmapaistev mereline kujutav kunst jääb Eestis samuti Richard Uutmaa ja Evald Okase aegadesse. Seepärast toetasime ka admiral Sinclair-i büsti rajamist. Mõni aasta tagasi oli Paksus Margareetas tilluke Rootsi kaptenimaalide näitus. Suurtes mereriikides tegutsevad aga tänapäevalgi terved meremaalijate ühingud.

Raamatule Merelord tellisimegi kaanepildi Briti meremaalijate ühingu endiselt esimehelt Geoff Hunt-ilt. Royal Society of Marine Art asutati 1939. aastal ning neid on ligikaudu 50 maalijat, trükikunstnikku ja skulptorit, kes tohivad oma allkirja järel kasutada tiitlit R.S.M.A.
Igal sügisel korraldab RSMA Londoni kesklinnas Mall Gallery-s oma liikmete ja teiste kunstnike valitud tööde Aastanäituse, sel aastal on näitus avatud 5.-14. oktoobrini 2017.


Prantsusmaal tegutsevad samuti Peintres Officiels de la Marine (POM), mereelu saadikud, kes on Prantsuse meremeestele vahupidu, merelaineid ja terast illustreerinud juba 150 aastat. Justnagu praamimehed transpordivad nad maarottide meeltesse unistusi, pakkudes meile ookeani mitmekesisuse ja haavatavuse tõlgendusi. 
Kõik need maalijad, skulptorid, fotograafid ja filmimehed jagavad aga kirge mere vastu. 1830. aasta Juulimonarhia ajal asutatud ühing on jäänud traditsioonidele truuks ning on oma tegevusi vähe muutnud.

Prantsuse kaitseministri antud tiitel POM tagab liikmetele õiguse astuda ka Mereväe laevadele ning lisada oma tööde allkirjale hinnatud ankru kujutis. Iga kahe aasta järel toimub Pariisi Salon de la Marine-is ka nende tööde avalik näitus.
POM nimetust kannab praegu 45 kunstnikku nendest viis naised. Keraamik Sylvie du Pessis sai selle tiitli 2012. aastal. Ta on agar purjetaja, kes valab oma kire tule ja vee abil savisse. „Enim inspireerib mind meremeeste juures sotsiaalsus. Ning kuna üksindus on sotsiaalsuse vastand, kujutan ma alati inimesi gruppides. Mulle meeldib vormida mehi ja naisi, keda ma olen kohanud ja usun, et inimkeha on kõige kaunim kujund üldse.“ Sylvie du Pessis-i karakterid on siiski alati rõivastatud ning tundlikud ja austusväärsed olendid isegi oma tagasihoidlikkuses.

Alo Tamm.

Allikad:



No comments: