Purjejaht Cassandra on laev ja meeskond, mis seilanud Läänemerel nüüd juba tubli 15 aastat. Laeva meeskond on natuke läbi aegade vahetunud ja ka alus ise on aastal 2016 ja ka 2022 aastal vahetunud, kuid ajalooline nimi jäi. See logiraamat saab alguse 2007 aasta maist kui tõime Cassandra nime kandva laeva Taanist, Bornholmi saarelt. Nimi meile sobis, sest sellel on ajalooline side Eesti ja Saaremaaga. . Teine Cassandra oli Beneteau First 34.7 . Alates 2022 seilab meredel kolmas laev, seekord X-35 aga nimi ikka sama.

29.7.22

Laeva õnnistamine

  Suve ühel palavamal hommikul, peale jaani ja enne Muhu Väina regatti õnnistati Roomassaare sadama uhiuue kai ääres Saaremaa Merispordi Seltsi kuuluvate liikmete uus purjekas millele antud eelmise, ustavalt teeninud, aluse järgi nimi Cassandra. 

Kolmeliikmelise omanikeringi, arvukate sõprade ja pereliikmete juuresolekul meenutasin, et nii nagu Noa pääses laevaga läbi uputusvee, päästetakse meid ristimise kaudu. Kuna laev on ka kiriku sümbol päästis laev Noa ja tema omaksed surmast, päästab Jumal kui kiriku Issand meid vaimsest surmast, kusjuures laeva mastiks on Kritsuse rist. Laev on ka üheks armastatud pühaku Myra Nikolause tunnuseks.

Meeskonnaliikmetele sai kingitud käesoleva aasta Vennastekoguduse loosungiraamat, mille VT-i päevaloosungis tunnistab psalmist: 

Kui ma võtaksin koidutiivad ja asuksin elama viimse mere äärde, siis sealgi su käsi juhataks mind ja su parem käsi haaraks minust kinni. (Ps 139: 9-10)

Soovin laevale head pärituult ja turvalist teekonda ka kõigile teistele seilajatele Bretoni kaluri palvega: Armas Jumal, ole minu vastu hea, sest meri on nii suur ja minu paat nii väike.

Anti Toplaan







Fotod: Jaanis Prii ja Anti Toplaan

No comments: