Purjejaht Cassandra on laev ja meeskond, mis seilanud Läänemerel nüüd juba tubli 15 aastat. Laeva meeskond on natuke läbi aegade vahetunud ja ka alus ise on aastal 2016 ja ka 2022 aastal vahetunud, kuid ajalooline nimi jäi. See logiraamat saab alguse 2007 aasta maist kui tõime Cassandra nime kandva laeva Taanist, Bornholmi saarelt. Nimi meile sobis, sest sellel on ajalooline side Eesti ja Saaremaaga. . Teine Cassandra oli Beneteau First 34.7 . Alates 2022 seilab meredel kolmas laev, seekord X-35 aga nimi ikka sama.

22.6.24

Läheme Riiga Riia lahingu jälgedes

 Head võidupüha!

Landesveer purustati mitte ainult Võnnu all. 105 aastat tagasi toimus ka nn Riia lahing, mis oli Landeswehri sõja viimane lahing (30. juuni- 3 juuli). Cassandra jaht stardib vähem kui nädala pärast, 28. juunil, ehk siis just 105 aastat hiljem samasse kohta Daugava jõel. Hea on meenutada.

Johan Pitka kirjutab:

Iseäranis selgesti peegelduvad minu mälestuses järgmisel pildid:  Selge, tuuleta, soe juulikuu hommik. Düüna iõesuu Magnusholmi ja Bolderaa poolsaarte kohal hõljub kerge püssirohu suits.

„Lennuki", „Lembitu" ja „Vambola" hallid suitsukarva pikad kogud venivad jõesuule, nende külgedest sähvatavad tulejoad ja tugev mürin täidab, õhku, millest pommid ja schrapnellid huugades läbi lõikavad. Nende komandosildadelt ragistavad kuulipildujad, kuulirahet kõrgele õhku vaenlase aeroplaanidele saates. Magnusholmi rasked suurtükid vaikivad vereloikude vahel. Lugemata arvul sibasid Magnusholmi lagedal pinnal väikesed hallid kogud jõekalda poole ja sinna jõudes kargavad venedesse ja sõuavad, mis jõuavad, Saksamaa poole kaldale, kuhu jõudes jälle jalad sibama panevad. 

 „Lembit" liigub tasa ja targu, kui elutark vanamees kunagi, Düüna jõe voogudes Bolderaa poole, tema kohal keerleb viis vaenlase patrulli ja nendelt le jest langevael „Lembitu" ümbrusse vette üks pomm teise järele, veesambaid sünnitades. Äkisti sähvatab jõekaldaI  „Lembitu" lähedal mitu tulejuga ja tema umber tõusevad kõrged veesambad, nii et hall kere nende vahele silmapilguks ära kaob. Järgnevatel silmapilkudel muutub „Lembit" tuld purtskavaks olevuseks. Tema suurtükkide, kuulipildujate, automaatide ja püsside sähvatused sulavad ühiseks lõõmavaks leegiks. Suurtükkide raksatused ja pommide lõhkemise mürtsud sulavad ühiseks mürinaks. See kestab ainult mõni minut, tulepurskamine muutub üksikuteks sähvatusteks, mis ülespoole juhitud, kus ikka kullid keerlevad ja „Lembitu" hall kere paistab suitsupilve all oma täies kogus. Pikksilmaga uurides näib ta terve ja korras olevat. Nii hävitas “ Lembit" Bolderaa hästipeidetud vaenlase raske patarei, millele ta teadmata umbes 150 sülla peale oIi Iiginenud. See oli kahevõitlus sõna tõsises mõttes.

Johan Pitka, Rajusõlmed 

Kuula selle kohta ka Eesti Raadio saadet Eesti Lugu, Lahingud Läänemerel. https://arhiiv.err.ee/audio/vaata/eesti-lugu-eesti-lugu-195-lahingud-laanemerel

No comments: